Roland Pöntinen
Mot morgonrodnaden
Åke Holmquist (ciceron)

ett program med Beethovenkännaren Åke Holmqvist och konsertpianisten Roland Pöntinen kring Beethoven som improvisatör och sökare.

Lördag 27 oktober 2018 kl 15:00
Tångaskolans aula

Ludwig van Beethoven
(1770 - 1827)
Sonat nr. 17 d-moll, op. 31 nr. 2, ”Stormen”     (1801-02)
Largo - Allegro
Adagio
Allegretto
 
 
 
Sonat nr. 21 C-dur, op. 53, ”Waldstein”     (1803-04)
Allegro con brio
Introduzione. Molto adagio.
Rondo. Allegretto moderato – Prestissimo

 

- PAUS -

 

 
Sonat nr. 31 Ass-dur, op. 110     (1821)
Moderato cantabile, molto espressivo
Allegro molto
Adagio, ma non troppo -Arioso dolente
Fuga. Allegro ma non troppo

Åke Holmquist, född 1943, var Beethovenspecialist redan i tonåren och blev tidigt känd via TV då han 1961 vann i frågetävlingen ”Tiotusenkronorsfrågan".

Holmquist har varit vd och konstnärlig chef för Stockholms konserthus och ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademiens. Holmquist är också pianist utbildad i Stockholm och Wien.

1994 erhöll Holmquist H M Konungens medalj 8:e storleken i Serafimerordens band.

I över ett halvt sekel har Holmquist studerat Beethoven som människa och tonsättare och som 2011 resulterade med utgivningen av sitt stora och uppmärksammade verk, Beethoven : Biografin.

Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några.

Han har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Ruhr Klavier Festival, Mostly Mozart i New York samt Verbierfestivalen och samarbetat med artister som Christian Lindberg, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Svante Henryson, Nobuko Imai, Joakim Milder, Love Derwinger, Torleif Thedéen, Janine Jansen, Ulf Wallin, Nicolai Gedda och Barbara Hendricks. Hans intresse för dans har lett till samarbeten med Kathleen Quinlan, Mats Ek, Paul Taylor Dance Company, Roy Assaf, Örjan Andersson och Lilly Zetterberg.

Han är särskilt tilltalad av intimiteten i recitalformen och av att komponera spännande program. Under de senaste säsongerna har Pöntinen gett soloaftnar i New York (The Frick Collection), Wigmore Hall i London, Bogotá, Istanbul och Verbier.

I januari 2017 spelade han pianostämman i Messiaens Turangalîla-symfoni med Kungliga Filharmonikerna under Sakari Oramo. Roland har initierat flera festivaler, t.ex. Pianorama i Konserthuset, Stockholm 2017 och är från 2018 konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival.

Roland Pöntinen har gjort närmare 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. Hans senaste utkomna inspelning är Ingmar Bergman-Music from the Films med pianoverk av bl.a. Schubert, Chopin, Bach, Scarlatti samt den andra satsen ur Schumanns Pianokvintett som Bergman använde i Fanny och Alexander. Flera inspelningar är under utgivning, bl.a. Bernsteins Age of Anxiety med Arctic Philharmonic Orchestra under Christian Lindberg, Chopins Fyra Scherzi samt Brahms violinsonater med Ulf Wallin. 2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.