Från Böhmens ängar och lunder
Harmonisk Verkstad
Kanerva Juutilainen & Johanna Andersson, violin
Rastko Roknic, viola
Judith-Maria Blomsterberg, cello
Mattias Frostenson, kontrabas
Lördag 17 november 2018 kl 15:00
Tångaskolans aula

Josef Suk
(1874 - 1935)
Meditation över den gammeltjeckiska koralen ''S:t Wencel'' op. 35a

Serenad, op. 6
Andante con moto
Allegro ma non troppo e grazioso
Adagio
Allegro giocoso, ma non troppo presto

 

- PAUS -

 

Antonín Dvořák
(1841 - 1904)
Stråkkvintett no. 2 op. 77
Allegro con fuoco
Intermezzo
Scherzo; Allegro vivace
Poco Andante
Finale; Allegro Assai

Eftermiddagens konsert bjuder på ett romantiskt program med rötterna i Böhmen med titeln ”Från Böhmens ängar och lunder”. Tre tonsättare från samma epok vars levnad spänner från 1841 till 1951 och med sitt ursprung i Böhmen: Josef Suk, Josef Bohuslav Foerster och Antonín Dvořák är representerade på programmet. Besättningen består av en stråkvartett plus kontrabas och verken som framförs speglar det Böhmiska temperamentet av ljus och melankoli varvat med innerlighet och livsglädje.

Harmonisk Verkstad är 5 musikervänner som delar en passion för kammarmusik och historisk uppförandepraxis på tidstrogna instrument, och som regelbundet samarbetar inom ramen för andra grupper såsom Concerto Copenhagen, Göteborg Baroque, Höör Barock, Barokksolistene och Anima Eterna Brügge. Musikerna är ursprungligen av 4 nationaliteter, men är alla bosatta i Skåne. Harmonisk Verkstad vill ge lyssnarna möjlighet att vidga sina musikaliska vyer genom att erbjuda tillfälle att höra romantisk kammarmusik som den kan ha klingat vid tiden för dess tillkomst. Visionen är att musiken ska återfå sin ursprungliga klangfärg och dynamik när den framförs på tidstrogna instrument och med ett för epoken idiomatiskt spelsätt.

Kvintetten Harmonisk verkstad består av violinisterna Kanerva Juutilainen och Johanna Andersson, violasten Rastko Roknic, cellisten Judith-Maria Blomsterberg samt på kontrabas Mattias Frostenson.

Konserten arrangeras i samarbete med