Royal Wind Quintet
Peter Fridholm, tvärflöjt
Fredrik Söhngen, oboe
Staffan Mårtensson, klarinett
Benedikt Scholtes, Horn
Anders Engström, fagott

BLÅSKVINTETTEN GENOM TRE SEKLER
Lördag 12 september 2020 kl 15:00
Argus, Argussalen

Franz Joseph Haydn
(1732 – 1809)
Divertimento Nr 1 B-dur Hob II:46
I. Allegro con spirito
II. Andante ''Chorale St. Antoni''
III. Minuet
IV. Rondo
Kristin Boussard
(1988 – )
Wind Quintet
I. Heated Conversations
II. Shenanigans
III. Intimacy
IV. Fleeting Thoughts
Anders Hillborg
(1954 – )
Five Pieces for Wind Quintet
I. -
II. -
III. Idyll
IV. (with fury)
V. (very calm)
VI. -

 

- PAUS -

 

Carl Nielsen
(1865 – 1931)
Blåskvintett op 43
I. Allegro ben moderato
II. Menuett
III. Preludium. Adagio-Tema con variazioni
Jaques Ibert
(1890 – 1962)
Trois pièces brèves (1930)
I. Allegro
II. Andante
III. Assez lent - Allegro scherzando

Royal Wind Quintet utgörs av några av landets främsta soloblåsare med hemvist i Kungliga Hovkapellet och Sveriges Radios Symfoniorkester. Kvintetten har sedan bildandet 2005 givit ett 60-tal konserter framför allt utanför Sveriges gränser; i Frankrike, Tyskland, Tjeckien, Spanien, Norge, på konserthus, festivaler och i kammarmusikserier. Ensemblen har utgivit en CD (skivmärke Integral, Paris) med fransk och svensk musik, uruppfört verk av svenska och utländska tonsättare och gjort inspelningar för Sveriges Radio och Bayerische Rundfunk.

Resan genom tre sekler börjar i Österrike på 1700 talet hos Franz Joseph Haydn, symfonins och stråkkvartettens fader. Divertimento är italienska för underhållning, förströelse. Det var en vanlig musikform under 1700-talet som gärna användes i sociala sammanhang.

Den fortsätter till samtida Sverige med ett verk av Kristin Boussard som fick sitt uruppförande av Royal Wind Quintet under Svensk Musik- vår i Stockholm 2017.

Resan stannar kvar i Sverige med Fem stycken för blåskvintett av Anders Hillborg. Verket beställdes av Royal Wind Quintet inför en Europa- turné 2007. Någon dag före uruppförandet i Aix-en-Provence utökades de fem styckena med ett sjätte! Man får anta att programbladet redan var tryckt och titeln fick hänga kvar.

Den fortsätter till Danmark med Nielsens Blåskvintett op 43. ''Det är fem instrument som samtalar med varandra'' sa Nielsen om kvintetten. Resan och konserten avslutas med med vad som har blivit något av ett standardverk för blåskvintett, Trois pièces brèves (Tre korta stycken) från 1930 av fransmannen Jacques Ibert som hade förkärlek för träblåsinstrument.

Konserten arrangeras i samarbete med