Duo Klakimara
Klara Hellgren, violin
Mika Takehara, slagverk

Då och nu – från Bach till Adams
Lördag 14 november 2020 kl 15:00
Argus, Argussalen

John Cage
Six Melodies
J S Bach
Preludium, ur Sonat för soloviolin i a -moll
Arvo Pärt
Fratres
Terry De May
Silence must be, for solo marimba
Max Richter
Mercy
John Adams
Road Movies

Med sin virtousa teknik är Mika Takehara en av de mest framstående solisterna inom slagverk och marimba. Efter sin solistdebut med ensemblen Kroumata har hon framgångsrikt framträtt nationellt och internationellt med orkestrar som Berliner, Dresden, Lucern, Helsingfors, Göteborg och Stockholms Filharmoniker. Mika har också utvecklat en egen mental och tekniskt balanserad scenmetod som uppmärksammats av Scenkonstmuseet och förärats en egen utställning. I samband med en dansföreställning tillsammans med Virpi Pahkinen debuterade Mika som kompositör med ett verk för soloslagverk och elektronmusik. Höjdpunkter under 2020 är uruppförande av Johannes Janssons marimbakonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Mika är just nu aktuell med soloskivan "Silence".

Med sin innerliga ton har Klara Hellgren sedan sin solistdebut tillsammans Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar. Klara är anställd som violinist i den renommerade stråkkvintetten "Uppsala Kammarsolister". Förutom sin kammarmusikserie i Uppsala Konserthus turnérar ensemblen regelbundet, både i Sverige och utomlands. 2016 gav Klara ut skivan ”Dances of sorrow” – J.S. Bach, Partita No 2 in D-minor. Under 2021 kan man höra Klara som solist i Peteris Vasks violinkonsert "Distant light" med bl.a. Uppsala Kammarorkester den 11 februari.

Klara och Mika är två av Sveriges mest namnkunniga musiker som här strålat samman i en duo där de skapar nya klangvärldar i ett program som hyllar det stora i det lilla. Här i form av en ensam violin eller enstaka toner i oändliga mönster och variationer.