Camerata Nordica
Ledare: Colin Scobie
Solister:
Mélodie Zhao, piano
Matilda Lloyd, trumpet

Lördag 4 september 2021 kl 15:00
Argus, Argussalen

Franz Liszt
(1811 – 1886)
Malédiction S. 121 för piano och stråkar
Antonín Dvořák
(1841 – 1904)
Stråkkvartett nr 12 i F-dur op. 96 ’Den amerikanska’
Allegro ma non troppo
Lento
Molto vivace
Finale : vivace ma non troppo

 

- PAUS -

 

Dmitrij Sjostakovitj
(1906 – 1975 )
Pianokonsert nr 1 i c-moll op 35 för piano & trumpet
Allegretto
Lento
Moderato
Allegro con brio

Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester och räknas som en av Sveriges främsta inom sin genre. Orkestern startades 1974 och har under åren haft flera namn bland annat Camerata Roman. Sedan 2004 är namnet Camerata Nordica.Utmärkande för orkestern är att den spelar i camerataform, utan dirigent och stående i en tät formation, som ger energi och samspel.

Orkestern har, förutom turnéer i Sverige, gjort flera utlandsturnéer. En speciell händelse var debuten på BBC Proms i London, världens största festival för klassisk musik. I Kalmar län har orkestern en stark relation till sin publik och stärker musiklivet. Ensemblen medverkar med unga i länet som till exempel i Klassisk melodifestival och Länsstråkorkestern (LSO) för ungdomar.

Den skotske violinisten Colin Scobie leder orkertern. Han är en flitig gäst hos Camerata Nordica och Öland Chamber Players. Colin är första violinist i Maxwellkvartetten. Han är bland annat utbildad vid Royal College of Music i London, har vunnit första pris i RCM Early Music Competition och var den yngste finalisten i den internationella Teleman Competition Magdeburg. Han är också vinnare av Trondheims klassiska musiktävling med Maxwell Quartet.

Mélodie Zhao inledde sina pianostudier redan vid tre års ålder. Som 13-åring påbörjades studierna för en examen i Bachelor of Arts på Geneva University of Music. Denna utbildning blev hon klar med efter ett år. Samma år erhöll hon François Dumontpriset, för bästa framförande av en sonat av Beethoven, vilket var inledningen till en lång rad utmärkelser. Mélodie Zhao är mycket uppskattad som solist i Camerata Nordica tack vare sin starka utstrålning och brillianta teknik.

Trumpetaren Matilda Lloyd vann 2014 i BBC Young Musician of the Year Brass Final och det dröjde inte länge förrän hon debuterade i Royal Albert Hall på Proms med BBC Philharmonic. Efter Promsdebuten 2016 följde flera tävlingar och orkestersamarbeten. År 2018 kom hennes första CD med musik från 1900- och 2000-talet. Senaste studierna bedrevs för professor Håkan Hardenberger vid Musikhögskolan i Malmö.


Konserten arrangeras i samarbete med