Malin Broman, viola och violin
Simon Crawford-Phillips, piano

Lördag 26 mars 2022 kl 15:00
Argus, Argussalen

Rebecca Clarke
(1886 – 1979)
Sonat för viola och piano
I. Impetuoso: Poco agitato
II. Vivace
III. Adagio
Djuro Zivkovic
(1975 – )
Allejuias för viola och piano

 

- PAUS -

 

Clara Schumann
(1819 – 1896)
Tre romanser för violin och piano op 22
I. Andante molto
II. Allegretto, mit zartem Vortrage
III. Leidenschaftlich schnell
Johannes Brahms
(1833 – 1897)
Sonat nr 1 f-moll op 120 för viola och piano
I. Allegro appassionato
II. Andante un poco adagio
III. Allegretto grazioso
IV. Vivace
Som solist har Malin Broman framträtt med orkestrar som Copenhagen Phil, BBC Scottish Symphony Orchestra och Academy of Saint Martin in the Fields med dirigenter såsom Daniel Harding och Neeme Järvi. Hon har även verkat som solist/konstnärlig ledare vid konserter med Trondheimsolistene, Gävle Symfoniorkester, ACO collective och Sveriges Radios Symfoniorkester. Från 2015 till 2020 verkade hon som konstnärlig ledare för kammarorkestern Musica Vitae och säsongen 19/20 tog hon över som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens kammarorkester. Sedan 2008 är Malin Broman ledamot i Kungl. Musikaliska akademien, violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm och första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon mottog H.M. Konungens medalj av 8:e storleken för betydande insat-ser inom svenskt musikliv 2019.

Simon Crawford-Phillips är en flitigt anlitad pianist som har framträtt med orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra och Sveriges Radios Symfoniorkester. Simon figurerar därtill på ett flertal aktuella album där verk av tonsättare som Sofija Gubajdulina, Fanny Mendelssohn, Alban Berg och Sergej Rachmaninov framförs. Tack vare hans stora passion för samtida musik har han samarbetat med och uruppfört verk av bl.a. Thomas Adès, Britta Byström och Steve Reich. Bland hans återkommande samarbetspartners finner man namn som Colin Currie, Torleif Thedéen och Anne Sofie von Otter.

Violinisten och tonsättaren Djuro Zivkovic är född i Belgrad och sedan drygt tjugo år bosatt i Sverige. Han är utbildad i Belgrad och Stockholm och hans musik beställs och framförs världen över av orkestrar som New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Amsterdam. Den europeiska konstmusiktraditionen är viktig för Zivkovic, men han säger att det centrala ligger i hans tro och inspirationen från Östkyrkans musik med rötter i det gamla Bysans, som han upplevde under uppväxten i Serbien.

Allejuias är komponerat direkt för Malin Broman och Simon Crawford-Phillips på beställning av Musik i Syd, Musik Hallandia, Kalmar läns musikstiftelse och Musik i Blekinge, och får nu i mars 2022 sina första uppföranden. Zivkovic skriver i så kallat ”ancient mode”, en sofistikerad kompositionsteknik utvecklad av honom själv, och som bland annat bygger på en niotonsskala med komplexa harmoniska och melodiska rörelser inom sig.


Konserten arrangeras i samarbete med