Oslo Strykekvartett
Geir Inge Lotsberg, Elia Kaden, violin
Magnus Boye Hansen, viola
Öystein Sonstad, cello

Lördag 20 november 2021 kl 15:00
Argus, Argussalen

Ludwig van Beethoven
(1770 – 1827)
Klaviersonate nr. 8 i c-moll, opus 18 («Pathetique»), arr. Øystein Sonstad
I. Grave – Allegro di molt e con brio
II. Adagio cantabile
III. Rondo: Allegro
Wilhelm Stenhammar
(1871 – 1927)
Stråkkvartett nr. 5 i C-dur, opus 29
I. Allegro molto con spirito (C major)
II. Ballata. Allegretto scherzando (A minor)
III. Scherzo. Allegro vivace (F major)
IV. Finale. Allegro molto (C major)

 

- PAUS -

 

Wilhelm Stenhammar
Stråkkvartett nr. 6 i d-moll, opus 35
I. Tempo moderato, sempre un poco rubato (D minor)
II. Allegro vivace (B-flat major)
III. Poco adagio (F major)
IV. Presto (D minor)

Oslo String Quartet grundades 1991 av violinisterna Geir Inge Lotsberg och Per Kristian Skalstad, violasten Are Sandbakken och cellisten Øystein Sonstad. Gruppen gjorde internationellt avtryck när de tog sig till finalen i London International String Competition 1994. Samtidigt väckte deras inspelning av Edvard Griegs kompletta stråkkvartetter uppmärksamhet utomlands, och 1999 valdes gruppens inspelning av Carl Nielsens kompletta stråkkvartetter ut som Editor's Choice i den prestigefyllda tidskriften Gramophone.

Wilhelm Stenhammars stråkkvartetter nr. 3-6 spelades in av OSQ 2006/2007 och släpptes 2011. Gruppens senaste inspelningar är Grieg Revisited och en andra volym med populära låtar arrangerade för kvartetten av Øystein Sonstad.

Från första början visade Oslo String Quartet ett särskilt intresse för ny musik, och de beställer och framför regelbundet verk av levande kompositörer. För sitt bidrag till den samtida musiken nominerades de till "Årets artist" 1998 av Norska kompositörsällskapet, och 1999/2000 belönades de med Musikkritikerpriset.

Kvartetten har nyligen haft ett fruktbart samarbete med Stavanger International Chamber Music Festival, Stavanger Kulturstad 2008, och Norska Nationalbaletten i en produktion som heter "På kammerset" (Privat). Tillsammans med koreografen Jorma Elo har de utvecklat ett verk för scenen som inkluderar Schuberts stråkkvartett i d-moll, "Döden och jungfrun".

Utöver att ha varit stamgäster på alla stora kammarmusikfestivaler i Norge under många år, har Oslo String Quartet bjudits in till stora internationella evenemang, inklusive festivalen Schleswig Holstein. Kvartetten har turnerat i Tyskland och resten av Europa och gjort regelbundna framträdanden i Londons Wigmore Hall. Deras USA-debut 2005, i Carnegie Hall i New York, är höjdpunkten i deras internationella karriär hittills.