Johannes Rostamo, cello

CELLO, CELLO, CELLO
Lördag 28 januari 2023 kl 15:00
Argus, Argussalen

Domenico Gabrielli
(ca 1651 – 1690)
Ricercar nr 3 D-dur
Johann Sebastian Bach
(1685 – 1750)
Cellosvit nr 2 d-moll BWV 1008
I. Prelude
II. Allemande
III. Courante
IV. Sarabande
V. Menuet I/II
VI. Gigue
Jean Sibelius
(1865 – 1957)
Tema och variationer d-moll för solocello JS 196
Adagio – Andantino
I. Spiccato
II.
III. Presto
IV.
V.
VI.
Coda

 

- PAUS -

 

Benjamin Britten
(1913 – 1976)
Svit nr 1 för cello op 72
Canto primo: Sostenuto e largamente
I. Fuga: Andante moderato
II. Lamento: Lento rubato
Canto secondo: Sostenuto
III. Serenata: Allegretto (pizzicato)
IV. Marcia: Alla marcia moderato
Canto terzo: Sostenuto
V. Bordone: Moderato quasi recitativo
Moto perpetuo e Canto quarto: Presto
Jacob Mühlrad
(f. 1991)
Maggid för cello och barockcello
I. In contrast to
II. The prayer

Den finske cellisten Johannes Rostamo är en mångsidig musiker, intresserad av alla former av musikalisk kommunikation från tidig barock till samtida musik, från jazz till folkmusik. Sedan 2008 har han tjänstgjort som huvudcellist i Kungliga Filharmonikerna. Han har också en aktiv karriär både som solist, kammarmusiker och barockmusiker. Dessutom är Johannes konstnärlig ledare för Orfeus Barock Stockholm med en konsertserie i Grünewaldsalen,Stockholm.

Han är en av grundarna av kammarmusikkonceptet Stockholm Syndrome Ensemble som experimenterar med själva konsertformen och samarbetar med musiker och artister av alla genrer. Sedan 2011 har denna hyllade grupp haft konsertserier i Stockholm och deras första album ”Moveable Feast” blev en stor succé. Under sommarsäsongen är Johannes också en återkommande gäst på flera stora kammarmusikfestivaler i hela Europa.

Utöver sitt arbete i Stockholm är han ofta inbjuden att arbeta som huvudcellist i orkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, Bayerns Radios symfoniorkester, Australian Chamber Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Les Siécles (Paris), Scottish Chamber Orchestra och Camera Been. Dessutom är han en regelbunden gäst i Chamber Orchestra of Europe.

Johannes undervisar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och RSPO Orkesterhögskola.

Johannes spelar en cello byggd av Antonio Stradivari i Cremona 1698, generöst utlånad till honom av Conni Jonsson.

I soloprojektet "CelloCelloCello", presenterar han tidslinjen för sitt instrument från 1600-talet fram till dagens samtida musik, som kombinerar både barock och modern cello. Johannes Rostamo intar scenen tillsammans med sina två violoncelli och tar oss med på en resa genom musikens och instrumentets historia med verk från 1600-talet fram till idag. Johannes framför bland annat ett av de allra första verken skrivna för solocello, för att sedan bjuda på musik från varje följande sekel med mästerverk av J S Bach, Sibelius och Britten till helt nyskriven musik av det unga stjärnkottet Jakob Mühlrad (f. 1991) – allt skrivet för en ensam cello. Under konserten får publiken både höra en tidstroget uppställd barockcello med sensträngar och en modernt uppställd cello som idag räknas som ett av de finaste kvarvarande instrumenten i världen - "The Magg" byggd av mästaren Antonius Stradivarius.

Konserten arrangeras i samarbete med