Camerata Nordica Chamber Ensemble
Guillame Latour (violin)
Vladimir Percevic (viola)
Zéphyrin Rey-Bellet (cello)
Théotime Voisin (kontrabas)
Peter Friis Johansson (piano)

Lördag 16 september 2023 kl 15:00
Argus, Argussalen

Ralph Vaughan Williams
(1872-1958)
Pianokvintett i c-moll (1903)
I. Allegro con fuoco
II. Andante
III.Fantasia, quasi variazioni: Moderato

 

- PAUS -

 

Franz Schubert
(1797-1828)
Forellkvintetten A-dur op 114
I. Allegro vivace
II. Andante
III. Scherzo: Presto
IV. Andantino
V. Allegro giusto

Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester och räknas som en av Sveriges främsta inom sin genre. Utmärkande för orkestern är att den spelar i camerataform, utan dirigent och stående i en tät formation, som ger energi och samspel. Orkestern har, förutom turnéer i Sverige, gjort flera utlandsturnéer. En speciell händelse var debuten på BBC Proms i London, världens största festival för klassisk musik. I Kalmar län har orkestern en stark relation till sin publik och stärker musiklivet. Ensemblen medverkar med unga i länet som till exempel i Klassisk melodifestival och Länsstråkorkestern (LSO) för ungdomar.

Camerata Nordica beställer regelbundet nyskriven musik av svenska samtida kompositörer. Genom ett intimt samarbete med skivbolaget BIS har Camerata Nordica givit ut ett stort antal skivor varav tre blivit nominerade för en Grammis-utmärkelse.

Franz Schubert var bara 22 år och på en vandringssemester på landet när han komponerade sin fantastiska ”Forellkvintett”. Många känner till den genom den kända sången ”Forellen”, vilket är temat i den fjärde satsen. I stället för att skriva i den vanliga sättningen för pianokvintett valde Schubert att använda sig av en kontrabas, vilket ger pianisten friheten att dansa fritt i pianots övre register! Ett sant mästerverk i kammarmusikgenren fylld av glädje för alla.

För att fullända programmet vill Camerata Nordicas kammarensemble lyfta fram Vaughan Williams pianokvintett. Ett vackert och superbt skrivet stycke som tar instrumentens alla möjligheter i anspråk. Trots sin skönhet är det ett stycke som inte är så ofta framfört på konsertscenerna.


Konserten arrangeras i samarbete med