Duo Magnus & Irina
Magnus Holmander, klarinett
Irina Seriotuk, ackordeon

Hommage till Ukraina
Musik av ukrainska kompositörer såsom Nyzhnyk, Myronchuk m.fl.
Lördag 7 okotber 2024 kl 15:00
Argus, Argussalen

Vinnare av 2017 års final i Västerås av Ung & Lovande blev Duo Magnus & Irina – Magnus Holmander, klarinett och Irina Serotyuk, ackordeon.

Magnus Holmander (f. 1993) studerar på Kungliga Musikhögskolan, tidigare för Hermann Stéfansson och Martin Fröst, nu för Emil Jonason. Irina Serotyuk (f. 1988) har tidigare studerat i Odessa och Warzawa och studerar nu i Stockholm för Anita Agnas på Kungliga Musikhögskolan.

Magnus och Irina bildade sin duo när de gjorde sina första år på masterutbildningen och har redan skaffat sig en helt egen repertoar, mycket tack vare att Irina själv arrangerar musik för duon. Deras repertoar sträcker sig ända från barocken till nutida konstmusik. De strävar efter att få fram mer kammarmusik som är originalskriven för ackordeon och inför Ung & Lovande-turnén skriver tonsättarna Andrea Tarrodi och Artem Nyzhnyk verk för duon.

Magnus och Irina skriver om konserten:

Musik av Artem Nyzhnyk och Borys Myronchuk har en central plats i vår ukrainska hyllning. De var båda tvungna att fly från kriget två gånger i rad. Först år 2014 när ryska trupper ockuperade deras hemstad Donetsk och sedan igen våren 2022. Både Artem och Borys var ledande figurer i hela östra Ukraina, när allting plötsligt förstördes. De har precis som många andra medborgare förlorat sin hemort. Musiken är beställningsverk för vår duo och är nyskapande musik med en rik klangvärld - oro, förtvivlan men också hopp och lycka.

Programmet innehåller även arrangerad musik med bl.a. rötter i folkmusiken. Ackordeonisterna, tillika tonsättarna, Viktor Vlasov och Volodymyr Podgorny från Odesa och Kharkiv har skapat mäktiga variationer med harmonisk rikedom från ukrainska folkvisor och förvandlat dem till virtuosa och episka konsertverk. Vi lyfter även fram en av de absolut största tonsättarna från Ukraina, Myroslav Skoryk. Han blev under sitt liv tilldelad både "People's Artist of Ukraine" och "Hero of Ukraine" vilket är de absolut tyngsta och mest prestigefyllda utmärkelser en ukrainsk konstnär kan få. Hans musik är influerad av tyska, walesiska, engelska och östeuropeiska konstnärliga traditioner.

Hommage till Ukraina känns som att ett måste för att visa att vi vill stötta det heroiska och starka ukrainska folket och att vi inte kan vara tysta när det just nu pågår plågsamma strider i ett europeiskt land…