Maxwell Quartet
Colin Scobie, George Smith, violin
Elliott Perks, viola
Duncan Strachan, cello

Lördag 11 november 2023 kl 15:00
Argus, Argussalen

Joseph Haydn
(1732 – 1809)
Stråkkvartett op 20 nr 1 i Ess-dur
I. Allegro moderato
II. Menuetto. Un poco allegretto
III. Affetuoso e sostenuto
IV. Finale. Presto
Maxwell Quartet
Gather (Folkmusik från Skottland)

 

- PAUS -

 

Ludwig van Beethoven
(1770 – 1827)
Stråkkvartett op 131 nr 14 i ciss-moll
I. Adagio ma non troppo e molto espressivo
II. Allegro molto vivace
III. Allegro moderato – Adagio
IV. Andante ma non troppo e molto cantabile
V. Presto
VI. Adagio quasi un poco andante
VII. Allegro

Maxwellkvartetten består av fyra nära vänner som under uppväxten spelade folkmusik och klassisk musik tillsammans i ungdomsorkestrar och musikskolor runt om i Skottland. Officiellt startade gruppen 2010 på Royal Conservatoire of Scotland. Snart blev de utsedda till Residency Artists for Enterprise Music Scotland 2011-2013 vilket ledde till omfattande konsertturnéer.

Som vinnare av förstapriset och publikpriset vid Trondheim International Chamber Music Competition 2017 och hyllade som ”briljant fräcka, överraskande och upphetsande” av The Scottish Herald, är Maxwellkvartetten nu ansedda som en av Storbritanniens mest spännande unga stråkkvartetter. De har starka rötter i folkmusiken och är hängivna arbetet att bredda stråkkvartettrepertoaren. Förutom sin egen festival, Loch Shiel i västra Skottland, är de för närvarande ”Associate Artist” på Royal Coservatoir of Scotland i Glasgow.

Kvartetten framträder regelbundet i Europa och gjorde 2019 turnédebut i USA där omdömet från New York Times recensent löd ”uttrycksfulla artister som i sina program sammanför karisma och äventyrlighet”. Under turnén avverkades en rad utsålda konserter i New York, Florida, California och Washington vilket ledde till att kvartetten året därpå engagerades för en än mer omfattande USA-turné.

Maxwellkvartettens debut-CD från 2019 innehåller Haydenkvartetter parallellt med egna kompositioner baserade på skotsk folkmusik. Inspelningen togs emot av en unisont hyllande kritikerkår som på samma sätt hyllade kvartettens uppföljande inspelning 2020. Under 2023 är planerna att deras tredje album ska komma ut.

Kvartettens försteviolinist Colin Scobie har regelbundet kunnat ses som ledare och solist vid ett flertal produktioner med Camerata Nordica. Nu får vi för första gången möjlighet att se och höra honom i Sverige tillsammans med Maxwellkvartetten.


Konserten arrangeras i samarbete med