Renaud Crols, violin
Adrien Tarraga, gitarr
Garry Nayah, gitarr
Victor Foulon, kontrabas

Renauld Crols med medmusikanter spelar svängig musik i Django Reinhardts anda.
Lördag 24 februari 2024 kl 15:00
Argus, Argussalen
Konsertprogrammet varierar och anpassas för varje konserttillfälle.

Renaud Crols Quartet bildades när vägarna möttes för två virtuosa musiker. Violinisten Renaud Crols och gitarristen Adrien Tarraga upptäckte snart att de delade passionen för Django Reinharts musikaliska arv och värld. För att göra orkestern komplett bjöd man in den bästa basisten och kompgitarristen man kunde hitta, Victor Foulon och Garry Nayah.

I grund och botten är kvarteten trogen den mycket speciella själen och det unika soundet i Reinharts musik, samtidigt som man kreativt och äventyrligt experimenterar med influenser från andra konstnärliga uttryck. Därför mixar man gärna in olika musikaliska traditioner i sina konserter. Till exempel bjuder kvartetten på klassisk musik av Grieg och Debussy som Django tolkade den. Det blir också folkmusik från både Rumänien och Argentina och som grädde på moset några kompositioner av Crols själv. Renaud Crols Quartet kommer utan tvekan att bjuda oss alla på en spännande och vacker musikalisk resa!

Renaud Crols började spela piano vid 6 års ålder och violin när han var 9. Han utbildades vid Kungliga Konservatoriet i Liège. Vid tjugoett års ålder flyttade han till Bryssel och fick vid denna tid upp ögonen för den romska musiktraditionen från Rumänien och Balkan, och då väcktes också intresset för jazz. Han har flera gånger uppträtt med den berömda rumänska ”Taraf de Haïdouks” och åkt på en världsturné med balettrepresentationen ”Pitié” av den belgiske koreografen Alain Platel. Renaud har bland mycket annat också spelat med Roby Lakatos och Bireli Lagrène 2016, och med ”Les Violons de Bruxelles” åkte han till USA för att uppträda i ”Django in June”-festivalen. Idag spelar Renaud Crols både piano och violin med många olika typer av band, allt från klassisk musik till blues, swing, jazz, salsa och folkmusik.

Adrien Tarraga är en självlärd gitarrist från Toulouse, men bor och verkar idag i Paris. Han kombinerar en storartad teknik med lika storartad musikalitet och hans improvisationer är som en sublim blandning av poesi, lyrik och humor. Adriens musikaliska hjärta bultar mycket för gitarrspel i Django Reinharts anda men han är också en musiker med stor bredd som slår an många olika musikaliska strängar.

Garry Nayah började sin musikaliska bana i unga år med att spela fiol. Med tiden fick han upp ögonen för jazzmusik och hans färdigheter kom att succesivt flyttas över till gitarren. Idag levererar han stabilt kompspel på sin gitarr och lägger tillsammans med basen en stabil grund till virtuositeten och kreativiteten hos Adrien Tarraga och Renaud Crols.

Victor Foulon är en etablerad basist såväl på den belgiska som europeiska musikscenen. Han upptäckte musiken tidigt och intresset tog riktig fart när han av sin farfar fick lära sig sina första bossa nova-ackord på gitarr. Intresset utvecklades till passion och Victor kom att studera kontrabas på Kung- liga Konservatoriet i Bryssel. Genom åren har han spelat med många musikaliska storheter, inte minst inom jazzmusik.


Konserten arrangeras i samarbete med