Daniel Propper möter Mattias Nilsson
Iveta Cālīte, piano
Helena Falk Botulfsen, violin
Amelia Jakobsson, cello
Ellinor Skagegård, författare & journalist

Musikalisk salong med Fanny Mendelssohns musik
Lördag 5 april 2025 kl 15:00
Argus, Argussalen

Musik av Fanny Mendelssohn i kombination med att författaren läser ur sin bok och på så sätt knyter samman text och musik.

En musikalisk salong med Amelia Jakobsson (sång/cello), Ellinor Skagegård (författare), Helena Falk Botolfsen (violin) och Iveta Cālīte (piano). Ellinor läser ur sin bok om Fanny Mendelssohn ”För dig ska musiken bara vara ett smycke” . Musiken består av Fanny Mendelssohns musik; soloverk för piano, piano/violin, piano/cello. Bland annat får vi höra Piano Trio i d-moll. Mellan verken läser författaren ur sin bok och på så sätt knytes text och musik ihop till en musikalisk salong, precis man gjorde på ”hemma hos”- konserter förr i världen.

Iveta Cālīte är en lettisk pianist som efter en grundläggande musikutbildning i Lettland flyttade till Paris och studerade vid Ecole Normale de Musique de Paris. 2012 kom hon till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon studerade till ett solistdiplom för Stefan Bojsten och Mats Widlund. Iveta är en mycket uppskattad solist och kammarmusiker och turnerar regelbundet i Sverige och internationellt.

Helena Falk Botolfsen är norsk violinist med solistdiplom/examen från Norges Musikhögskola, Kungliga Musikaliska akademin i Stockholm och Oberlin Conservatory of Music (USA). Helena har gjort allt från att spela på scenen med Eminem framför 60 000 personer till klassiska intima konserter och filmmusik. Hon har också spelat på Europas största konsertscener för klassisk musik. 2020 spelade hon violinsolo för en Hollywoodfilm (Come Play) i Los Angeles där hon bott de senaste åren. Helena spelar en vacker Dominicus Rief-fiol från 1789 som är utlånad av Morten Johan Svendsen.

Amelia Jakobsson började sin musikaliska karriär som cellist. och har vunnit Malmö konservatoriums konsertkonkurrens två gånger, både som cellist och som sopran. Hon har studerat vid Operahögskolan i Stockholm och efter att hon etablerade sig som professionell sångerska har Amelia arbetat internationellt och framträtt med de mest prestigefyllda orkestrar. I detta program kommer Amelia att växla mellan sång och cello.

Ellinor Skagegård är författare och journalist men även musiker i gruppen Dragon Dolls. Hon skriver för bland andra Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning,Tidningen Skriva, SelmaStories. En ambitiös, kreativ och stilsäker skribent som nu debuterat som författare.


Konserten arrangeras i samarbete med