Monbijoukvartetten
Marcus Bäckerud, violin
Alexander Chojecki, violin
Oscar Edin, viola
Kristian Chojecki, violoncello

Lördag 15 mars 2025 kl 15:00
Argus, Argussalen

Wilhelm Stenhammar
(1871 – 1927)
Serenad i C-dur, op. 29

Nyskrivet stycke
Franz Schubert
(1797 – 1828)
Stråkkvartett nr 14, ”Döden och flickan”

Monbijoukvartetten segrade i 2023 års final av Sveriges största kammarmusiktävling Ung &Lovande i Västerås Konserthus – och hösten 2024 åker de på vinnarturné i Sverige! Turnén genomförs i samarbete med, och arrangeras av: Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet. Monbijoukvartetten bildades hösten 2022 i Malmö av Marcus Bäckerud, Alexander Chojecki, Oscar Edin och Kristian Chojecki. Våren 2023 vann kvartetten Sveriges största kammarmusiktävling Ung & Lovande i Västerås Konserthus. I september samma år gick kvartetten till final i den prestigefyllda Szymanowski International Music Competition i Polen. Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har en mer blygsam härkomst. Det var i en lägenhet på Monbijougatan, nära Möllevångstorget i Malmö, som kvartetten befann sig när de bildades. De sökte ett internationellt gångbart namn och fann att gatunamnet passade bra för ändamålet.

Marcus Bäckerud, violin, är uppvuxen utanför Lund och har studerat på kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott och på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Nikolaj Znaider. Han har vunnit pris i flera tävlingar och uppträtt som solist med orkestrar som Malmö Symfoniorkester och Sollentuna Symfoniorkester.

Alexander Chojecki, violin, har studerat vid Barratt Due Musikkinstitutt och Norges Musikkhøgskole i Oslo samt Tel Aviv University. Ett urval av hans lärare bestod av Alf Richard Kraggerud, Geir Inge Lotsberg och Dora Schwarzberg. Han har varit aktiv som både orkester och kammarmusik i både Sverige och Norge, där han bland annat spelat med MiN-Ensemblen i Nordland.

Oscar Edin, viola, är uppvuxen på Styrsö utanför Göteborg och började spela fiol redan som femåring. Oscar tog sin bachelor i Göteborg, master i Stockholm och gick till sist solistdiplom i Malmö på viola. Oscar har deltagit i två internationella solo tävlingar: Hindemith International Viola Competition och Oskar Nedbal International Viola Competition.

Kristian Chojecki, violoncell, är tillsammans med storebror Alexander uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Efter kandidatstudier i Malmö för Andreas Brantelid är han nu bosatt i Köpenhamn för kvartettens solist diplom-studier på DKDM.


Konserten arrangeras i samarbete med