Daniel Propper möter Mattias Nilsson
Daniel Propper, piano
Mattias Nilsson, piano

GERSHWIN, GRIEG, GONZAGA, GULLIN & GRANADOS
Lördag 22 mars 2025 kl 15:00
Argus, Argussalen

När den klassiska pianisten Daniel Propper möter jazzpianisten Mattias Nilsson vid flygeln, tar ett gränsöverskridande samarbete vid och ny musik skapas i stunden, den noterade musiken får ett nytt liv när improvisationen, stundens inlevelse tar vid. George Gershwin (1898-1937), Edvard Grieg (1843-1907), Chiquinha Gonzaga (1847-1935), Lars Gullin (1928-1976) och Enrique Granados (1867-1916) är dom fem kompositörerna som Daniel och Mattias låter sig inspireras av i detta program.”

Den svenske pianisten Daniel Propper som blivit internationellt uppmärksammad bland annat för sina inspelningar av Griegs Lyriska stycken och Bachs Goldbergvariationer är etablerad i Frankrike sedan 1994. Han kom till Paris som stipendiat från Musikaliska Akademin. Som solist har han under de senaste åren framträtt i flera av Frankrikes större städer och i festivaler. Han har blivit inbjuden till Londons Wigmore Hall med Schuberts sista pianosonater, Moskvas Novemberfestival med Goldbergvariationerna samt spelat i Griegmuséet i Norge. Den europeiska TV-kanalen Mezzo har sänt program med Daniel Propper vars inspelningar också presenteras regelbundet i flera länders musikradio.

Den internationellt uppmärksammade och prisbelönte svenske pianisten Mattias Nilsson har med över flera tusen konserter i 34 länder världen över, etablerat sig som en av vår tids mest personliga pianister med en mycket stark och tydlig egen röst. Nilsson väver samman vårt nordiska tonspråk med influenser från klassisk, folk och jazzmusik. Genom hans improvisationer och ett mycket varmt och personligt anslag blir detta till ett unikt uttryck och ett musikaliskt landskap med helt nya färgnyanser – ett hoppfullt och ljust nordiskt vemod.